LIITY PARTIOONNäiltä sivuiltamme löydät niin Joensuun kuin maakunnan muutkin partioyhdistykset


Mitä partiossa tehdään?
Partio on vastavoima “Miks mun pitäis?” ja “Ei kuulu mulle!”-asenteille.

Partiossa välitetään ja muutetaan välittäminen käytännön teoiksi. Partiossa toimitaan ryhmissä, jotka noudattavat partio-ohjelmaa. Ohjelmassa tärkeää on itse tekeminen ja tekemällä oppiminen. Siihen osallistuvat pienimmätkin partiolaiset: vastuun antaminen nuorille on yksi partion perusideoista.

Partioon kuuluu seikkailua ja elämyksiä, joiden myötä kasvaaa tervettä luottamusta omiin kykyihin. Ryhmässä oppii toisaalta myös, että kaikkien ei tarvitse osata kaikkea eikä kukaan ole ylitse muiden.

Partiossa voi tehdä kaikenlaista; yöpyä laavussa, istua nuotiolla, suunnistaa pimeässä, laulaa torilla, huutaa kadulla sekä paljon muuta partiohauskaa, jonka saat selville vasta liittyessäsi mukaan partiotoimintaan. Partiossa opitaan omatoimisuutta ja yhteiskunnassa selviämisen taitoja nousujohteisesti. Partiossa tehdään asiat toiset huomioon ottaen ja partiohauskaa unohtamatta.

kuva: Ilari Issakainen


Mihin aikaan vuodesta partio kannattaa aloittaa?
Partion paras aloitusaika on aina syksyisin, kun lippukunnat aloittavat uuden toimintakauden. Silloin myös uudet ja vanhat ryhmät (laumat ja vartiot) aloittavat toimintansa. Tietysti muinakin aikoina aloittaminen on mahdollista, mutta paras aika on elo-syyskuu.

Minkä ikäisenä partion voi aloittaa?
Partion voi aloittaa 7-vuotiaana eli käytännössä saman syksynä kuin aloittaa koulun.  Partion nykyinen kohderyhmä on 7-22 –vuotiaat ja partion aloittaminen on mahdollista milloin vain 7 –vuotiaasta ylöspäin. Mutta myös aikuisia tarvitaan lasten ja nuorten toimintaa mahdollistamaan.

kuva: Aleksi Luumi

Entä jos olen aikuinen enkä kuulu enää kohderyhmään?
Yli 22 –vuotiaskin voi liittyä partioon! Aikuisillekin on paikka partiossa mm. viikkotoiminnan pyörittäjänä tai leirin muonittajana ja vaikkapa minkälaisissa ja kokoisissa muissa tehtävissä. Partion koulutusjärjestelmä myös perehdyttää nopeasti aikuisenkin mukaan partion kiemuroihin. Osallistumalla lippukunnan toimintaan varmistat usein myös lapsesi partioharrastuksen toteutumisen. Rohkeasti mukaan vain!

kuva: Ilari Issakainen

Mitä partio maksaa?
Partio on edullinen harrastus, sillä mitään erikoisvarusteita ei tarvita – ainakaan alussa. Muutamien eurojen kuluja syntyy merkkien ja partiohuivin hankkimisesta, mutta muita varusteita ei ole pakko hankkia. Partiotoimintaan olennaisesti liittyvä retkeilytoiminta edellyttävät myös asianmukaisia varusteita, kuten makuupussia, tilavaa reppua, taskulamppua jne. Mitään kalliita hankintoja ei kuitenkaan ole syytä tehdä, vaan varusteita saa varmasti myös lainaan kavereilta ja mahdollisesti lippukunnan kautta. Lippukunnilla on varastoissaan telttoja ja muita retkeilyvarusteita.

Jokainen partiolainen maksaa jäsenmaksun, joka vuonna 2011 aikuisilta ja perheen 1. jäseneltä on 55 euroa ja muilta perheen lapsilta 39 euroa. Jäsenmaksu laskutetaan lippukunnan toimittamien tietojen pohjalta, jonka jälkeen maksaneet saavat jäsenkortin sekä keskusjärjestön ja piirin lehdet. Jäsenmaksu antaa myös osallistumisoikeuden lippukunnan, piirin ja keskusjärjestön tapahtumiin sekä sisältää myös partiovakuutuksen.


kuva: Aleksi Luumi